Wysłodki buraczane – łatwo przyswajalne źródło energii dla Twojego stada!
Jeżeli szukasz wysokoenergetycznej paszy dla swoich zwierząt hodowlanych, koniecznie powinieneś zacząć podawać wysłodki! Są one nie tylko źródłem łatwo przyswajalnej energii, ale wyróżniają się też wysoką strawnością i smakowitością. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie wartości odżywcze mają wysłodki buraczane, w jaki sposób wpływają na efektywność hodowli oraz na co należy zwrócić szczególną uwagę!
Wartości odżywcze wysłodków buraczanych – moc energii i składniki mineralne
Wysłodki w dużej mierze składają się z węglowodanów. Są wśród nich polisacharydy strukturalne, takie jak:
- hemiceluloza
- pektyna
- lignina
Oprócz tego w wysłodkach znajdują się następujące składniki mineralne:
- wapń
- potas
- magnez
Łatwo przyswajalne białko stanowi idealną paszę, szczególnie dla bydła i krów mlecznych oraz innych zwierząt hodowlanych w okresie intensywnego wzrostu oraz połogu i laktacji. Można nimi skarmiac trzodę chlewną i owce, nie zapominając o odpowiednich dawkach dla danej grupy zwierząt.
Korzyści ze stosowania wysłodków buraczanych
Tak jak było to już powiedziane powyżej, wysłodki charakteryzują się dużą smakowitością. Najczęściej hodowcy stosują wysłodki suche, prasowane, które łatwo się magazynuje i podaje na stół paszowy.
Ponadto, skarmianie wysłodkami, które mogą być traktowane jako pasza treściwa obniża znacząco ryzyko kwasicy żwacza. Przyjazne i zbilansowane środowisko żwacza, a w zasadzie odpowiednie pH żwacza, sprawia, że w jamie ustnej nie dochodzi do tej metabolicznej choroby bydła i krów mlecznych. Łatwo fermentujące węglowodany zawsze są niekorzystne dla bydła a wysłodki buraczane fermentują dosyć wolno. Zdrowy żwacz to lepsze wyniki produkcyjne:
-krowy skarmiane wysłodkami dają smaczniejsze mleko
-zwiększa się także wydajność mleczna krów
-zwierzęta są spokojne i nie następuje nadmierne pobudzenie, tak jak w przypadku łatwo fermentujących pasz
Oprócz tego, podawanie wysłodków pomaga przy zmianie paszy – im mniej smakowita nowa pasza, tym bardziej wysłodki są niezbędne! Zwróć jednak trzeba uwagę, aby zwierzęta nie jadły paszy wybiórczo, ponieważ wtedy nie otrzymają dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Wysłodki można podawać też zmoczone wodą, jeśli zwierzęta preferują nieco wilgotne pasze.
Wysłodki buraczane – tani, łatwodostępny, rodzimy produkt!
Pasza ta powstaje w wyniku produkcji w przemyśle cukrowniczym. Jest ona dostępna przez cały rok. Można ją podawać także innym zwierzętom hodowlanym. Ich ogromną zaletą jest też fakt, że suche wysłodki prasowane nie pylą. Wobec tego choroba zwana pylicą zupełnie nie grozi naszym zwierzętom! Wysłodki należy zawsze podawać według tabel żywnościowych. Szczególnie trzeba zachować ostrożność przy skarmianiu krów zasuszonych, które nie potrzebują tak dużych dawek energii. Wysłodki są dosyć tanie i pomagają zwiększyć efektywność hodowli. Z uwagi na ich łatwą dostępność nie musimy się obawiać, że cena gwałtownie wzrośnie w momencie braków na rynku.
Najnowsze komentarze